Facebooktwitterlinkedinmail

Homo Deus en andere ideeën over de toekomst van de mens

Wij zijn als zeelieden die hun schip op open zee moeten reviseren, zonder dat we het in een droogdok kunnen demonteren en herbouwen met gebruik van zijn beste onderdelen.’  Otto Neurath in Anti-Spengler (1921)

We proberen na te denken over ons leven met betrekking tot een toekomst die ongewis is. De filosofie biedt vergezichten en complexe denksystemen, maar vaak is het juist die toekomst die maakt dat we onze plannen onderweg moeten bijstellen. Eker vandaag de dag.

We leven in interessante tijden … Deze Chinese verzuchting was bepaald niet positief bedoeld en wijst eerder op verwarring en richtingloosheid. Het is een verzuchting die herkenbaar is als we het over onze eigen tijd hebben en die onder meer resulteert in een grote interesse voor boeken die duiding en richting willen geven aan ons bestaan.

Een van die boeken is Homo deus, een kleine geschiedenis van de toekomst van Yuval Harari. Deze bestseller gaat over hoe technologische en maatschappelijke veranderingen onze wereld in een razend tempo hebben veranderd en schetst vervolgens een weinig rooskleurige toekomst: de mens wordt een klein onderdeel van een wereld vol big data.

Maar dit boek nodigt ook uit om na te denken over mogelijke alternatieve toekomstscenario’s. Er zijn ook andere perspectieven op de toekomst beschreven, zoals door Bregman, Sloterdijk, Bos en De Mul. Deze en andere denkers gebruiken we om het beeld dat Harari schetst te nuanceren en te verbreden.