Morele helderheid Susan Neiman
Wat doen we met onze idealen in een tijd van polarisatie?
Vandaag de dag weten we ons geen raad met onze idealen. Waar we in de 60-iger jaren brandden van revolutionaire en optimistische idealen hoor je nu platitudes als ‘Wie geen socialist is op zijn twintigste, heeft geen hart; wie het nog is op zijn veertigste, heeft geen verstand’. In de krant kun je lezen over bakfietsouders, eco-elite en ‘Gutmenschen’. Tegelijkertijd is er een stroom aan maatschappelijke verontwaardiging over allerlei ethische problemen; van de zwarte Piet discussie tot de Oostvaardersplassen, van Me-Too tot het klimaatdebat, rollen meningen over elkaar heen en lopen mensen tegen elkaar op.
Tijd om onszelf de maat te nemen met betrekking tot onze morele helderheid. Waar willen we voor staan? Hoe komen we tot ethische perspectieven? Hoe gaan we om met verschillende standpunten en hoe verhouden verdraagzaamheid en ‘ergens voor staan’ zich tot elkaar?
Wat is het verschil tussen helden uit de geschiedenis die wilden sterven voor hun idealen zoals Jeanne d’Arc en Richard Leeuwenhart en de strijders van IS? Hebben we enig idee hoe te leven met morele dilemma’s in een tijd van pluraliteit van waarden? Neiman gaat uit van de waarden van de Verlichting; vooruitgang van (zelf)kennis, het gebruik van de rede en gelijkheid. In de cursus zullen we naast de positie van Neiman andere denklijnen met betrekking tot de ethiek aan de orde laten komen.
Filosofen als Hume, Kant, Arendt en Rorty spelen een belangrijke rol.
Boek bij deze cursus: Susan Neiman, Morele helderheid, Ambo 2010, ISBN 9789026322952
Klik hier voor Cursusmateriaal bij Morele helderheid voorjaar 2019
Klik hier voor overig vrij toegankelijk cursusmateriaal
Klik hier om reacties te geven of te lezen op deze cursus