16-jarige milieuactiviste wint de Kindervredesprijs 2016
Uitreiking
De 16-jarige milieuactiviste Kehkashan Basu wint de Kindervredesprijs 2016. Op haar twaalfde begon ze de organisatie Green Hope.
Het lijkt een ongelijke strijd, een 16-jarig meisje uit Dubai tegen alle milieuproblemen in de wereld. Nee, nee, dat is een „rigide houding van volwassenen” waar Kehkashan Basu zelf niets van wil weten. De jonge milieuactiviste ontving vrijdag in Den Haag de Kindervredesprijs 2016. De internationale onderscheiding, met wortels in de Nederlandse kinderrechtenstichting KidsRights, werd voor de twaalfde keer uitgereikt aan een jonge activist.
Het milieu was een verrassende winnaar, na jaren van laureaten die streden tegen uithuwelijking, kinderarbeid en kindsoldaten. Maar milieubescherming is in de ogen van de jury een „voorwaarde voor de naleving van kinderrechten”. „Kinderen zijn het kwetsbaarst voor de gevolgen van klimaatverandering”, zei Kehkashan Basu in een gesprek voor de uitreiking, en tijdens de ceremonie in de Ridderzaal bevestigde VN-jeugdgezant Ahmad Alhendawi dat.
Niet erg kinderlijk
Voor een winnaar van een kinderprijs komt Basu niet erg kinderlijk over: haar activistische dankwoord over „ecocide” was fel en retorisch sterk. Ze zet zich al voor het milieu in sinds haar achtste, toen ze een boom plantte. Op haar twaalfde begon ze de organisatie Green Hope, die nu in elf landen conferenties voor kinderen organiseert. Die draaien om bewustwording. „
Ik wil dat kinderen weten dat ze iets kunnen doen om het milieu te beschermen. Geen water, stroom of voedsel verspillen moet normaal zijn.”
Basu pleit voor „intergenerationele gelijkheid” rond het klimaatbeleid. „Het is ónze toekomst, en kinderen kunnen belangrijke dingen doen, als ze de kans krijgen. Iemands leeftijd zegt niets over zijn vermogens.”