Hieronder volgen reacties van cursisten, Dus heeft u linkjes, boektitels of andere informatie die u met anderen wilt delen? Dan kunt u een mail sturen naar info@maieutiek.nl onder vermelding reactie Kunst van het ouder worden, of u gaat naar het einde van de pagina
Reacties cursisten 2019 Kunst van het ouder worden
Vandaag 1e sessie gevolgd bij de IOOF te Sneek. Boeiende goed geleide bijeenkomst met vele invalshoeken (en natuurlijk zijsporen) rond het thema Aristoteles en Cicero. Mijn conclusie: De kunst van het ouder worden geldt in feite evenzo voor jongeren. Ook zij moeten zich die kunst eigen maken. Het leven zelf zal ze daar aan herinneren. N.m.m. analyseert Aristoteles eerst de uitersten (tegenstellingen) en zoekt daarna de waarden van geluk ergens in het midden. Cicero daarentegen vertrekt n.m.m. vanuit het midden met erkenning van de onveranderlijke natuurwet als kern tussen geboorte en dood.
Erkenning van uitersten legaliseert het bestaan van ‘een midden’. Erkenning van ‘een midden’ houdt tevens erkenning van uiersten in. In feite zijn beiden dus vanuit verschillende vertrekpunten met hetzelfde bezig en worden ’tegenstellingen’ tevens ‘medestellingen’ omdat zij elkaar in stand houden. Geen Yang zonder Yin!
Tegenstellingen (uitersten) houden elkaar altijd vast in een vorm van een soort “middenpositie”. In de wiskunde bestaat in de verzamelingenleer de consensusfiguur.
Maar wat is het midden tussen Yin en Yang?
Beide oude Chinese begrippen hebben in de figuur een scherpe scheidslijn maar toch ook elk iets van het andere begrip in zich. Daardoor zijn zij onscheidbaar met elkaar verbonden. Is de constatering van dat fenomeen soms het besef van “een midden” en hoe laat zich dat midden dan benoemen?